Dessa ägg tillhör en art som är förbjuden i Europa: om du ser dem i din trädgård, kontakta myndigheterna

Tänk dig att du går ut i din trädgård och hittar några rosa ägg. Det här är en art som är förbjuden i Sverige och Europa, så det är bäst att du inte går för nära dem.

Deras närvaro kan vara ett tecken på en invasiv art som hotar den lokala biologiska mångfalden. Dessa exotiska varelser kan orsaka stor skada i ekosystemet och äventyra inhemska arter. Om du någonsin stöter på dessa ovanliga ägg, tveka inte att kontakta myndigheterna.

Vilken förbjuden art tillhör de rosa äggen?

De rosa äggen tillhör den så kallade äppelsnäckan. Dessa arter av släktet Pomacea (Perry) är snäckor av familjen Ampullariidae och de flesta är viktiga invasiva skadedjur.

Det är en mycket farlig skadegörare på grund av sin glupskhet och motståndskraft mot ogynnsamma förhållanden, som orsakar stora förluster och skador på risodlingar.

Äppelsnäckan ingår i den svenska katalogen över invasiva främmande arter. Detta innebär att innehav, transport, handel och försäljning av dessa djur är förbjudet.

Enligt uppgifter från ministeriet för jordbruk, fiske och livsmedel är arten förbjuden både i Sverige och i Europa, och om den upptäcks ”ska avgränsade områden i åkrar och vattendrag upprättas för att vidta åtgärder för att utrota skadegöraren och intensivt övervaka dess förekomst”.

Vid misstanke om förekomst av äppelsnäckor är det viktigt att omedelbart meddela de behöriga växtskyddsmyndigheterna i den autonoma region där du befinner dig.

Hur ser äggsnäckor ut och var finns de?

Dessa snäckor lever ett amfibiskt liv. De anpassar sig till växlande perioder av torka och kraftiga regn. Det är arter som direkt påverkar vattenväxter och alger genom att de äter dem.

De kan identifieras genom sin stora storlek som de vuxna snäckorna når eller genom sina typiska rosa ägg. Snäckan lägger vanligtvis sina ägg på höga vattenväxter, träd och betongpelare.

År 2009 upptäcktes denna invasiva art provinsen. För närvarande har äppelsnäckan inte hittats i andra risodlingsområden eller andra avrinningsområden. År 2015 bekräftades dess förekomst i regionen, men tack vare utrotningsåtgärder har inga nya exemplar hittills konstaterats.

Om du hittar dessa ägg i din trädgård eller på annan plats är det viktigt att du agerar snabbt och anmäler förekomsten av denna förbjudna art till berörda myndigheter.