Hyresvärden måste se till att bostaden är beboelig.
Sommaren kom till vårt land med full kraft för över en månad sedan. Och sedan dess har Sverige haft extremt höga temperaturer som gjort att termometrarna i flera delar av landet lätt passerat 26 grader. Även om värmen nu har avtagit i delar av länder, kommer den att återvända och då kommer fläktar, ventilatorer och luftkonditionering återigen att vara mer än nödvändiga.
Sju år av skulder, underskott och utgifter
Mot bakgrund av denna extrema värme undrar allt fler hyresgäster om de kan kräva luftkonditionering eller förbättrad värmeisolering.
”Lagen tvingar inte hyresvärden att installera luftkonditionering, inte ens när det är värmeböljor som nu. Denna skyldighet finns endast om det uttryckligen anges i kontraktet att bostaden har detta luftkonditioneringssystem”, förklarar, partner på och specialist på fastighetsrätt.
Däremot fastställer lagen om hyresavtal att ägaren måste se till att bostaden hålls i beboeligt skick. Det vill säga att den måste vara säker, hälsosam och lämplig för att kunna användas som stadigvarande bostad. I linje med detta betonar att ”beboelighet inte innebär att en viss temperatur måste upprätthållas, utan att fastigheten kan användas på ett värdigt sätt och utan risk för hälsan”.
Om värmen är så extrem att det är omöjligt att bo i fastigheten och överhettningen beror på dålig värmeisolering skulle det röra sig om en ”väsentlig brist” och detta skulle kunna medföra ansvar för hyresvärden. Men ”dålig isolering i sig innebär inte en lagöverträdelse om den inte äventyrar hälsan eller säkerheten”, klargör advokaten.
Man kan inte kräva installation av luftkonditionering
Hyresgästen kan därför inte kräva installation av luftkonditioneringsapparater, men kan föreslå det. förklarar att dessa kan installeras förutsatt att de inte påverkar gemensamma eller strukturella delar av byggnaden och att man har skriftligt tillstånd från ägaren.
Mot bakgrund av alltmer frekventa värmeböljor står rätten till en värdig bostad inför nya utmaningar. Advokaten ger därför följande rekommendation: ”Så länge lagstiftningen inte uppdateras är det mest förnuftiga att komma överens i förväg. Att inkludera en klausul om luftkonditioneringssystem i kontraktet kan undvika många problem. Och om det redan finns spänningar är det alltid bättre att söka konsensuslösningar än att ta konflikten