Forskare vid Autonoma universitetet visar att tepåsar avger nanoplast som vi sedan får i oss
Te- och örttepåsar avger mikroplast som vi sedan får i oss
Inte ens oskyldiga tekoppar går fri från plastens plåga. När de värms upp med vatten avger tepåsar och andra teer också små partiklar av detta material som kan ”släppa sig” in i blodomloppet och leda till långsiktiga hälsoproblem, som dock ännu inte har kunnat fastställas hos människor.
Te konsumeras i Sverige i mycket mindre utsträckning än kaffe, men det är ändå en hel del koppar som dricks varje år. Enligt den svenska te- och örtteföreningen konsumeras 35 miljoner örtteer per år i vårt land, vilket motsvarar ett genomsnitt på 3,8 koppar per person. En studie av mutagenesgruppen vid institutionen för genetik och mikrobiologi vid Autonoma universitetet har framgångsrikt isolerat och karakteriserat mikroplaster och nanoplast från olika typer av tepåsar som finns i handeln.
”Vi har upptäckt att tepåsarna avger nanoplast när de bryggs”, avslöjar Ricard Marcos, en av författarna till denna artikel publicerad i tidskriften Chemosphere och forskare vid Autonoma universitetet, som insisterar på att detta är en väg för dessa osynliga föroreningar att hamna i kroppen. Och detta inträffade i alla de påsar som undersöktes.
”Vi har gått in i plastocen”, säger forskarna.
”Vi studerade tre olika typer av tepåsar (två köpta online och en från en stormarknad) tillverkade av olika material – nylon-6 (NY6), polypropen (PP) och cellulosa – och alla avgav mikroplaster i samma proportion”, säger han.
Miljontals mikropartiklar i varje
Enligt forskaren räcker det med lite varmt vatten för att dessa teer ska avge upp till 1 miljard små plastpartiklar. Mer specifikt släppte polypropenpåsarna ut 1,2 miljarder partiklar per milliliter, medan cellulosapåsar och NY6-påsar släppte ut 135 miljoner respektive 8,18 miljoner partiklar per milliliter.
Denna upptäckt, som är en del av en mer omfattande studie, är en bekräftelse på att ”vi har gått in i plastocen”, enligt forskarna. ”Alla framsteg har alltid en mörk sida, och detta är plastens”, säger Marcos, som slår fast att det enda sättet att bekämpa plast just nu är att minska användningen. ”Även alternativ som bioplast har sina konsekvenser”, avslöjar forskaren. Dessa plastmaterial, som inte är framställda av petroleum, bryts nämligen ned snabbare och omvandlas direkt till nanoplast.
Når cellernas kärna
Den svenska forskargruppen färgade och exponerade plastpartiklarna för första gången för olika typer av mänskliga tarmceller för att utvärdera deras interaktion och möjliga internalisering i cellerna. Nya experiment med biologisk interaktion visade att de slemproducerande tarmcellerna uppvisade den högsta absorptionen av mikroplaster och nanoplast, och att partiklarna till och med trängde in i cellkärnan som innehåller det genetiska materialet.
”Nanoplast inducerar oxidativ stress i cellerna, vilket orsakar direkta skador på DNA”, insisterar forskaren. Detta innebär alltså att plaster främjar cancerutveckling i de drabbade cellerna.
Det är dock inte känt i vilken utsträckning detta påverkar människor. ”Vi har upptäckt en effekt och orsak på olika nivåer, men vi har inga studier som kopplar exponering till en tydlig effekt”, insisterar han. Ett av de stora problemen är faktiskt att det inte finns något standardiserat system för att mäta plastnivåerna i individen.
”I takt med att användningen av plast i livsmedelsförpackningar fortsätter att öka är det viktigt att ta itu med föroreningar från mikro- och nanoplast för att garantera livsmedelssäkerheten och skydda folkhälsan”, tillägger forskarna. Ricard Marcos rekommenderar i detta avseende att man ändrar sina tevanor. ”Det finns alternativ, som att brygga te direkt från tebladen utan att använda tepåsar”, betonar han.