Varken pasta eller kött: de fem livsmedel som aldrig ska värmas i mikrovågsugnen, enligt experter

Lär dig vilka försiktighetsåtgärder du bör vidta för att undvika allvarliga problem i ditt hem.

Mikrovågsugnen är en vitvara som har blivit oumbärlig i hemmen tack vare sin förmåga att värma och laga mat på några minuter. Men alla livsmedel är inte lämpliga för denna apparat.

Det finns vissa livsmedel som kan utgöra en fara för familjer om man inte vidtar lämpliga försiktighetsåtgärder.

Vilka är de fem livsmedel som aldrig ska värmas i mikrovågsugnen?

  • Ägg med skal: Detta är ett av de vanligaste misstagen och kan sluta i katastrof. Om du värmer ett ägg med skal i mikrovågsugnen är det troligt att det exploderar på grund av ångans ansamling inuti, därför är det bästa alternativet att laga det utan skal eller koka det.
  • Grönsaker med gröna blad: även om de är hälsosamma kan dessa grönsaker ge upphov till gnistor om de värms upp torra. Därför är det bättre att tillaga dem på annat sätt eller se till att de har tillräcklig fuktighet.
  • Tomatsåser: dessa såser tenderar att explodera och smutsa ner mikrovågsugnen på grund av sin tjocklek när de värms upp för mycket. Det rekommenderas att värma dem försiktigt och i korta intervaller.
  • Druvor: Även om det verkar ofarligt kan uppvärmning av druvor i mikrovågsugnen orsaka gnistor och eldsvåda.
  • Fröpåsar: Dessa kan överhettas eller till och med fatta eld om instruktionerna inte följs noggrant.

Platser där du aldrig ska ansluta en mikrovågsugn

  • Nära andra stora hushållsapparater: närhet till kylskåp, diskmaskiner eller spisar kan störa mikrovågsugnens funktion och påverka dess livslängd.
  • Under skåp eller låga hyllor: brist på fritt utrymme ovanför mikrovågsugnen försvårar ventilation och kan orsaka överhettning.
  • Mycket trånga utrymmen: att placera mikrovågsugnen i för trånga eller slutna utrymmen kan hindra tillräcklig ventilation.
  • Fuktiga utrymmen: att placera den nära diskbänken eller i utrymmen där vätska kan spillas kan skada de elektroniska kretsarna på grund av fukt.
  • Nära känsliga elektroniska apparater: närhet till tv-apparater, stereoapparater eller datorer kan störa funktionen på grund av elektromagnetisk störning.
  • Ovanpå spisen: värme och ånga som uppstår vid matlagning kan påverka mikrovågsugnens prestanda och förkorta dess livslängd.